Bestuurlijke planning en control

Rekenkameronderzoeken

Onderzoek aanpak Kindermishandeling
De rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Het doel is het krijgen van inzicht in de factoren die maken dat er in de regio Zuid-Holland Zuid en mogelijk ook in Gorinchem meer meldingen kindermishandeling zijn. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in de doeltreffendheid van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De bevindingen, conclusies en aanbevelingen van het onderzoek zijn in de I&O van 17 mei 2023 toegelicht. De behandeling heeft plaatsgevonden in de B&A van 8 juni en de raadsvergadering van 3 juli 2023. De raad heeft de aanbevelingen overgenomen. De raad heeft daarnaast op 3 juli de motie Plan van Aanpak kindermishandeling aangenomen. De raad heeft het college in deze motie verzocht voor de begrotingsbehandeling een plan van aanpak te presenteren over de aanpak van kindermishandeling, reactie op de conclusies en aanbevelingen van het rapport van de rekenkamercommissie. De aanbevelingen worden verder betrokken bij de uitvoeringspraktijk in 2024.

Gevolgen Wet versterking decentrale rekenkamers
De Wet versterking decentrale rekenkamers is per 1 januari 2023 ingegaan. De rekenkamercommissie is bezig geweest met het implementeren van deze wetswijziging. De huidige verordening rekenkamer Gorinchem is aangepast. Hierover is gesproken in een I&O/ B&A op 31 augustus 2023. Besluitvorming heeft plaatsgevonden op 28 september 2023. De gewijzigde verordening gemeentelijke rekenkamer is ingegaan op 1 oktober 2023. Het betreffen vooral technische wijzigingen. In het eerste kwartaal 2025 zal een evaluatie van de verordening plaatsvinden.

Nieuw onderwerp rekenkameronderzoek
De rekenkamercommissie zal zich in het najaar van 2023 buigen over het nieuwe onderwerp voor een rekenkameronderzoek dat in 2024 zijn beslag zal krijgen.

Collegeonderzoeken

Burgerpeiling 2023
In 2023 is de burgerpeiling herhaald. Daarbij is onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de Gorcumse inwoners inzake wonen, leven, veiligheid en welzijn. De burgerpeiling heeft zowel op wijkniveau als stadsniveau plaatsgevonden. De raad is geïnformeerd over de uitkomsten van de burgerpeiling op 5 oktober 2023. De uitkomsten van de burgerpeiling leiden tot aandachtspunten die in 2024 betrokken worden bij uitvoering van het collegeprogramma en de bestaande plannen en activiteiten. De monitoring van de aandachtspunten vindt zoals gebruikelijk plaats via de planning- en controlcyclus.

Nieuw onderwerp collegeonderzoek 2024
Tijdens het opstellen van de begroting 2024 is het onderwerp van het nieuwe collegeonderzoek nog niet bekend. De raad wordt op de hoogte gesteld van het nieuwe onderwerp.

Uitvoering Wet open overheid

Voor de uitvoering van de Wet open overheid (Woo) is een programma ingericht. Voor de wet staat een invoeringstermijn van 5 jaar (gerekend van mei 2022). De Woo valt feitelijk binnen een scala van wetten die allen als doel hebben de (digitale) toegankelijkheid en transparantie van de overheid, ieder op een eigen aspect, te verbeteren (denk daarbij aan de wet modernisering bestuurlijk verkeer, single digital gateway, AI-act, etc.).

We kijken naar de gevolgen van iedere wet afzonderlijk, maar proberen ze vooral infrastructureel en procesmatig in samenhang op te pakken. In 2024 werken we verder aan onze (technische) voorzieningen, en vooral aan onze werkwijzen om de juiste documenten allemaal, makkelijk, snel, vindbaar en conform alle publicatievereisten beschikbaar te kunnen maken op de juiste plekken.

De operationele gevolgen van al deze veranderende wetgeving zijn groot. Om de benodigde aanpassingen beheersbaar te houden dienen we vooral op de samenhang scherp te sturen. Daarbij dienen we ook financieel te blijven binnen het kader van de middelen Woo, zoals die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld in de meicirculaire 2022.