Beleidsmatige inleiding
En nu aan de slag! Onder deze titel presenteerden wij begin 2023 onze beloften voor Gorinchem. In het collegeprogramma voor deze bestuursperiode staat een flinke hoeveelheid acties waar we tot en met 2026 aan werken. We zijn volop bezig met de uitvoering van deze acties. In de begroting die nu voor u ligt, laten we zien waar we het komende jaar mee aan de slag gaan en hoe we dat betalen.
Werken aan ontwikkeling
We werken hard aan de verdere ontwikkeling van onze stad. De komende periode brengen we in beeld wanneer we met welke ruimtelijke ontwikkelingen aan de slag gaan. We blijven continu bouwen aan onze mooiste vestingstad van Nederland. Zo zetten we ons in voor een aantrekkelijke binnenstad. Nemen we maatregelen zodat verkeer soepel door de stad kan bewegen. Ondernemen we actie om te verduurzamen en ons aan te passen aan een veranderend klimaat. We ontwikkelen beleid zodat waardevol erfgoed dat ons is doorgegeven ook weer door gegeven kan worden aan volgende generaties. Ook zetten we ons in voor het behoud en waar nodig de vernieuwing van culturele en sportvoorzieningen in onze stad. Voorzieningen waar onze inwoners, maar ook inwoners uit de regio gebruik van maken. Toekomstbestendige onderwijshuisvesting heeft onze aandacht. En waar dat nodig is, leveren we zorg en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben.
Met elkaar
Een opsomming in een inleiding op de begroting doet nooit recht aan al het werk dat in de gemeente gebeurt. Voor een compleet overzicht verwijzen we dan ook graag naar de begroting zelf. Hierin beschrijven we uitgebreider waar we het komende jaar mee aan de slag gaan. En vooral wat we daarmee willen bereiken. Dat doen we als gemeente natuurlijk niet alleen. We werken samen met inwoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en de regio. We zien er naar uit om ook in 2024 met ieder die zich betrokken voelt bij Gorinchem te werken aan en voor onze mooie vestingstad.
Realistische begroting
De begroting is uiteraard ook het moment om de financiële balans op te maken. En als we dit doen, dan zien we dat we voor financiële uitdagingen staan. Als gemeente hebben we veel ambities waar we aan willen werken. Tegelijkertijd hebben we niet altijd de financiële ruimte om met alle onderwerpen aan de slag te gaan. Het is gelukt om in de eerste jaren een sluitende begroting op te leveren. Vanaf 2026 lukt dit echter niet. Daarin is onze gemeente niet uniek. We zien dit beeld bij veel Nederlandse gemeenten. Door tekortschietende middelen vanuit de Rijksoverheid komt de begroting voor veel gemeenten vanaf 2026 negatief uit. En dat geldt dus ook voor onze begroting. Door deze financiële realiteit zichtbaar te maken, laten we zien aan de Rijksoverheid dat de gemeentelijke financiën onvoldoende zijn voor het uitvoeren van het huidige takenpakket. We staan dan ook achter de oproep van de VNG aan het Rijk voor een rechtvaardig, duurzaam en solide meerjarig financieel perspectief.
Haalbaar en betaalbaar
Ondertussen moeten we met elkaar ook keuzes maken zodat onze begroting op termijn financieel haalbaar is. Hierover hebben we in de afgelopen periode ook regelmatig gesproken met de gemeenteraad. In de begrotingsstukken zoals we die nu presenteren, laat het college zien welke keuzes wat ons betreft op dit moment gemaakt kunnen worden. Hierover gaan we de komende weken graag verder in gesprek met de gemeenteraad. Om zo samen te komen tot realistische, betaalbare en haalbare keuzes.
Het college van burgemeester en wethouders, 10 oktober 2023