Voorwoord

Voor Gorinchem!
Graag presenteren wij als college van Gorinchem de begroting voor 2023.
We zetten ons in voor álle inwoners van onze stad. Ook als de politieke meningen verdeeld zijn, zoeken we samen het beste Voor Gorinchem!

Huidige werkelijkheid
Terwijl we deze begroting voor 2023 opstellen, kijken we vooruit en hebben we oog voor de noden van inwoners, verenigingen en bedrijven. We snappen dat mensen zich zorgen maken over de stijgende kosten van hun levensonderhoud, hun energierekening en de inflatie. Ze worden geraakt in hun eigen bestaanszekerheid of die van hun bedrijf. We zetten ons in, voor hen die in de problemen komen in Gorinchem.
Tegelijk staan we voor het algemeen belang, daar hebben we visies om te zetten in plannen en uitvoering. Daarmee verbeteren we de leefbaarheid, de bereikbaarheid, het onderwijs en de zorg in Gorinchem.
Onze inwoners mogen vertrouwen op de lokale democratie, op het gemeentebestuur van Gorinchem, waar we zowel oog voor de nabije als de verdere toekomst hebben.

Miljoenennota
We volgen de landelijke (financiële) ontwikkelingen op de voet en anticiperen daarop. De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid, veiligheid en welvaart in brede zin niet vanzelfsprekend zijn. De uitdagingen waarvoor we staan, brengen grote onzekerheden met zich mee. Het kabinet neemt maatregelen om mensen met lage en middeninkomens te ondersteunen. Niet alleen volgend jaar, maar ook de jaren daarna. 
De subsidiemogelijkheden op het gebied van onderwijs, wonen, energietransitie en stedelijke ontwikkeling bieden kansen voor Gorinchem.

Gorinchem
De komende jaren staan we voor diverse financiële uitdagingen. Er wordt veel geïnvesteerd in de stad, onder meer als het gaat om de scholenhuisvesting, duurzaamheid en energietransitie, mobiliteit en sociaal domein. Daarmee zullen onze schulden toenemen, terwijl daarnaast ook veel nieuwe uitdagingen op ons afkomen, denk aan de oplopende energiekosten en inflatie. De afspraak om een investeringsplafond te hanteren om vanaf 2026 de schulden af te kunnen bouwen, willen we daarom vasthouden. De komende periode willen we de geplande investeringen integraal bezien, om ook hierin de juiste keuzes te kunnen maken.

Samenwerking, lobby en slagkracht
Goede samenwerking met onze inwoners, organisaties en bedrijven begint met duidelijke communicatie. We luisteren goed en willen leren van de contacten met inwoners in de wijken. Duidelijk uitgesproken verwachtingen, nieuwsgierigheid en maatwerk vinden wij belangrijk.
In onze kleine stad met een groot verzorgingsgebied kunnen wij het niet alleen. Want de uitdagingen zijn groot. Samenwerking binnen en buiten onze regio, opkomen voor de belangen van Gorinchem (‘lobby’) en het verkrijgen van subsidies zijn en blijven ook de komende jaren heel belangrijk. De slagkracht van gemeentelijke organisatie blijven we verder ontwikkelen, met oog voor een goede balans tussen ambities en beschikbare middelen.

Met deze begroting zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet!

College van burgemeester en wethouders, 11 oktober 2022