Informatisering en automatisering
In 2023 werken we, naast het steeds verder digitaliseren van producten en diensten, verder om de gevolgen op te vangen van het gelijktijdig actief worden van diverse wetten (onder andere Omgevingswet, Wet Open Overheid, Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, single digital gateway, eIDAS (electronic Identities). De wetgeving heeft niet alleen gevolgen voor systemen en toepassingen, maar vooral ook voor werkwijzen, gegevens en documenten. Denk bijvoorbeeld aan de omgang met vertrouwelijke en/of privacygevoelige tekst in verplicht te publiceren teksten vanuit de Wet Open Overheid, het bewaren, ontsluiten, archiveren en eventueel anonimiseren van deze informatie, etc.
Bruikbaarheid, betrouwbaarheid, continuïteit, veiligheid, privacy en vertrouwelijkheid blijven ook in 2023 cruciale thema’s. We moderniseren delen van onze ICT infrastructuur (netwerk- en servers) en ook het ook applicatielandschap ondergaat veranderingen (o.a. vernieuwing financiële applicatie). We blijven daarmee niet alleen actueel, maar voldoen ook aan verplichtingen op het vlak van rechtmatigheid. In het meerjarige informatie- en ICT beleid schuift meer aandacht naar het ‘data-gestuurd werken’. Naast het meer gebruiken van Geografische informatiesystemen voor de presentatie, selectie en ontsluiting van allerlei gegevens, breidt het gebruik van dashboards verder uit.
We moeten bij alles wat we doen wel scherp sturen op de financiën. De ICT markt is onrustig en heeft last van snelle kostenstijging als gevolg van onderdelentekorten (oa computerchips), tekort aan personeel, toename benodigde beveiligingsmaatregelen, etc. Technisch en functioneel kan er veel, maar helaas vaak alleen tegen steeds hogere kosten. Leidraad bij afwegingen is dat we moeten voldoen aan wetgeving en dat ontwikkelingen toegevoegde waarde moeten hebben voor de stad en/of de organisatie. Vanzelfsprekend kijken we daar bij ook de aspecten elektronische veiligheid en -robuustheid, IT-control en privacy- en vertrouwelijkheid.