Bestuurlijke planning en control

Rekenkameronderzoeken

Veiligheid 
De rekenkamercommissie heeft in mei 2022 de raad geïnformeerd over het onderzoek Veiligheid. De rekenkamercommissie wil met het onderzoek de raad een praktische handreiking geven om zijn rol in het veiligheidsbeleid optimaal te vervullen. Leidende vragen hierbij zijn: hoe heeft de raad zijn vertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol vervuld ten aanzien van het veiligheidsbeleid en welke lessen zijn hieruit te trekken om de vervulling van deze rol te versterken? De raad heeft het rapport Veiligheid vastgesteld in de raadsvergadering van 25 mei 2022. De aanbevelingen worden betrokken bij het opstellen van het Integraal Veiligheidsplan 2023 - 2026.

DoeMee-onderzoek Wet Openbaarheid van Bestuur
De gemeente doet mee met een DoeMee-onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR). De onderzoeksvragen hierbij waren hoe de deelnemende gemeenten inhoud gaven aan de afhandeling van WOB-verzoeken, in hoeverre dit rechtmatig gebeurde en hoe hierover verantwoording werd afgelegd aan de raad. Het onderzoek wordt in het najaar van 2022 aan de raad aangeboden.

Onderzoek huiselijk geweld en kindermishandeling
De rekenkamercommissie heeft een onderzoek opgestart naar Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Het doel is het krijgen van inzicht in de factoren die maken dat er in de regio Zuid-Holland Zuid en mogelijk ook in Gorinchem meer meldingen kindermishandeling zijn dan elders in Nederland. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in de doelmatigheid en doeltreffendheid van de aanpak in de gemeente Gorinchem van huiselijk geweld in het algemeen en kindermishandeling in het bijzonder. Verder is het van belang inzicht te krijgen in de wijze waarop Gorinchem de regierol invult in relatie tot lokale samenwerkingspartners en te beoordelen welke relatie er bestaat tussen de aanpak en de meldingen. De uitkomsten van het onderzoek worden ergens tussen eind 2022 en begin 2023 verwacht.

Collegeonderzoeken

Burgerpeiling 2021
De burgerpeiling heeft een aantal aandachtspunten opgeleverd die aan de raad op 7 oktober 2021 zijn gepresenteerd. Deze punten hebben betrekking op ‘’het woon- en leefklimaat'', ''de welzijnsvoorzieningen'' en ''de relatie inwoner - gemeente''. De aandachtspunten worden in 2023 betrokken bij bestaande plannen, acties en speerpunten zoals verwoord in de begroting, Kijk op de wijk en de beleidsmonitor Integraal sociaal beleid.

Informatieveiligheid
Het collegeonderzoek informatieveiligheid is afgerond. In het onderzoek is aandacht uitgegaan naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid inzake informatieveiligheid. Het onderzoek is gericht op het verder vergroten van het bewustzijn over informatieveiligheid binnen het college en de raad. Enkele raadsleden zijn hierover geïnterviewd. De raad wordt over de adviezen en de vervolgacties in het najaar 2022 geïnformeerd via een raadsinformatiebrief.

Burgerpeiling 2023
De burgerpeiling wordt in het voorjaar van 2023 herhaald. Daarbij wordt onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de Gorcumse inwoners inzake wonen, leven, veiligheid en welzijn. De burgerpeiling vindt plaats op zowel wijkniveau als op stadsniveau.

Uitvoering Wet open overheid

Voor de invoering van de Wet Open Overheid (WOO) is een programma ingericht. Voor deze wet staat een invoeringstermijn van 5 jaar (gerekend vanaf mei 2022). De wet valt daarbij binnen een scala aan wetten waar we ook aan moeten (gaan) voldoen én die allen gericht zijn op de (digitale) transparantie en toegankelijkheid van de overheid (wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, single digital gateway, eIDAS (electronic identities)). In 2023 werken we verder aan de invoering van waar mogelijk vooral het samenspel van deze wetten.

De wetten hebben daarbij zowel gevolgen voor de inrichting en functionaliteit binnen het gemeentelijk applicatielandschap (denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een voorziening om te kunnen anonimiseren of geautomatiseerd te publiceren), alsook gevolgen voor gemeentelijke processen en -werkwijzen (voorbeeld: het digitaal toegankelijk maken van alle dienstverlening en het tegelijk voldoen aan publicatieplicht dient een standaard onderdeel te worden van alle werkwijzen). Vooral op deze samenhang dienen we scherp te sturen. Daarbij dienen we te blijven binnen het kader van financiële middelen WOO zoals die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld in de meicirculaire 2022.